Bra jobb for bra folk

Hei, hva kan vi hjelpe deg med?

Vedfyring er en egen vitenskap. Viuno forsøker å gjøre det enkelt å fyre riktig.

Det er skrevet bøker og forskningsartikler om vedfyring. En ting er sikkert, og det er at det skikkelig koselig å høre spraking fra brennende ved. Viuno sikrer deg riktig ved og svarer gjerne på spørsmål du måtte ha. Her finner du svar på noen vanlige spørsmål

Hvilken ved bør man velge?
Hvilken ovn du benytter kan styre behovet for hvilken vedtype du bør velge. Det er for det meste bjørk som brukes som fyringsved i Norge. Bjørkeved brenner godt og lenge. Enkelte mener også at bjørk bøsser mindre og ikke bringer like mye insekter inn i stuen som andre tresorter.

Bjørkeved
Vår bjørkeved leveres tørket og er en mellomhard vedtype. Det er en god allroundved som både ser pen ut og brenner godt.

Blandingsved
Vår blandings ved leveres tørket og består av flere tretyper. Det er en god ved som brenner godt i lukkede ovner. Visste du at 1 kg ved som er tørket riktig brenner like godt uansett treslag.

Storsekk eller småsekk?
Hva betyr storsekk og småsekk egentlig? Hos Viuno er en småsekk 40 liter og en storsekk er 1000 liter ved levert på pall. Hva som er best for deg avgjøres nok av hvor veden skal lagres og bæres. For mange kan for eksempel 25 småsekker være mer håndterbart enn en pall.

Enkel opptenning:
1. Legg to kubber i bunnen av brennkammeret og stable opptenningsved lagvis opp til hullene for sekundærluften. Avslutt med en halvstor kubbe på toppen.

2. Legg 2–3 opptenningsbriketter eller lignende rett under det øverste laget med opptenningsved og tenn på.

3. Under normale trekkforhold kan du nå stenge døren og bålet vil passe seg selv.

En annen måte å tenne opp på, er å legge to tykke vedkubber på hver side i ovnen. Legg sammenkrøllet papir mellom dem, stable så opptenningsveden øverst, etterfyll deretter med papir dersom det trengs. Det kan være nødvendig å passe på at bålet får tilstrekkelig tilførsel av luft de første 10-15 minuttene, og det avhenger av trekkforholdene om du må tilføre ekstra luft via døren.

Legg ofte ved i ovnen, men bruk lite brensel om gangen. Fyres det for kraftig, kan varmepåkjenningen i skorsteinen bli unødvendig stor. Fyr moderat og unngå ulmebrann, som gjerne fører til utslipp av svevestøv. Det beste er når det brenner friskt og røyken fra skorsteinen er bortimot usynlig.

Les også Børnis tips om god vedfyring her.

Vedbestilling

Er det på tide å sikre neste års vedleveranse?

Hei, hva kan vi hjelpe deg med?