Vi er i den mest hektiske avdelingen på Viuno. Med base på Sellebakk tilbyr de varig tilrettelagt arbeid — og på kjøkkenet ledes de an av kokkene Ann-Kristin Holth Bergsletten og Hilde Gillebo.
—Vi lager mat til minst 120 personer hver dag: Lunsj til kantina på Hydrogenfabrikken, til alle ansatte på Viuno på Sellebakk – og på Hvaler. I tillegg kommer altså alle bestillinger på kaker og catering til avtalte tider, forklarer duoen.
På kjøkkenet de driver er det 15-VTA-plasser (varig tilrettelagt arbeid), inkludert sjåfører og tre arbeidsplasser i kantina på Hydrogenfabrikken.
¬—Det er veldig givende, og veldig mye positive folk her. De klager ikke mye, selv når det er masse å gjøre, forsikrer Hilde.
Cateringtilbudet benyttes av både privatpersoner til ulike anledninger, og av bedrifter som trenger overtidsmat eller noe godt til lunsjen eller samlingen de skal ha.
—Vi to kokkene har alltid siste hånd på verket, og gjør en kvalitetskontroll av alt vi leverer ut, understreker Ann-Kristin. Og opplever at mange blir overrasket over hvor god kvalitet maten de får servert faktisk er.
Snitter, tapas og koldt-tallerken er det mest populære fra menyen normalt sett. Antall tilpasses kundens ønsker, og med egne sjåfører leveres maten ut alle hverdager i Fredrikstad og på Hvaler.
I gruppa med VTA-ansatte er det godt humør og høy arbeidsmoral. Og ikke rent lite stolthet i det å levere fra seg et godt sluttprodukt.
—Her er vi både kokker, arbeidsledere og foreldre, smiler de to.
I tillegg til å ha ansvaret for maten, er det nettopp et ekstra ansvar for de som har tilrettelagt arbeid, tilpasset for sitt behov. Det gir dem en arbeidsplass å gå til, som de ellers ikke kunne fått i samfunnet.
—Vi har en del her som rett og slett elsker å skrelle poteter! Det beste er uansett å ha noe å gjøre, en kan fort bli rastløs om det ikke er oppgaver som venter, forklarer Hilde.
Både hun og kollega Ann-Kristin har en solid yrkesbakgrunn etter å ha ledet både bedriftskantiner, jobbet på bakeri, restaurant og sykehusets kantine.
—Hva er det som gjør at maten fra Viuno ekstra populær?
—Vi lager alt fra bunnen, med gode råvarer. Til snittene våre, for eksempel, har vi rikelig med pålegg. Da er eggerøra hjemmelaget her, og vi som har laget roastbeef, svinenakke og potetsalat. For å nevne noe, sier Ann-Kristin.
Bestillingene kommer gjerne noen dager i forveien, men det er også mulig å få levert mat på ganske kort tid:
—Overtidsmat eller varmlunsj er topp å få vite minst dagen før. Men trenger du overtidsmat kan vi ordne det samme dag, om du bestiller før klokken 12.
Fra kjøkkenet lager Viuno også sine egne produkter som kundene kan kjøpe med seg — og er ofte flotte gaver å gi bort. Noen av produktene er svært kortreiste:
—Vi har jo vår egen honning — tatt fra bikubene vi har på taket her!, røper Ann-Kristin.
—Du kan også velge mellom flere typer syltetøy, hjemmelaget pesto, tytterømme, sennep, chilimarmelade og hjemmelaget konfekt. Diverse kaker lager vi også. For å nevne noe!
Kort og godt: Bestiller du mat eller annet fra kjøkkenet på Viuno, bidrar du ikke bare til et godt samfunnstiltak, du får også flotte produkter.
—Folk vet gjerne hva Fasvo er, men Viuno har det ikke vært så mange som vet hva driver med. Men jeg tenker: Så flott å ha en så fin gjeng i jobb, og et sted de kan gå til å gjøre noe givende! avrunder Hilde og Ann-Kristin.